sales

Hoe word je de beste verkoper doormiddel van eerlijkheid.

Wees geloofwaardig

Zet altijd de klant op de eerste plaats. Je kan niks verkopen als de klant je niet vertrouwd. Iemand ervan overtuigen dat ze hetgeen jij verkoopt nodig hebben, vergt ook balans van jou. Je moet direct, eerlijk en assertief overkomen. Als de klant jou niet vertrouwd, zullen ze waarschijnlijk niets kopen. In dit artikel de focus op geloofwaardigheid.

Verplaats je in de klant

Onderzoek wat je klant echt wilt en waarom. Mensen kopen ‘dingen’ met een reden. Als je je klant hun behoeftes leert kennen kun je een geweldige verkoper worden.

Laat je klant het gesprek voeren en vraag ze dingen om achter hun behoeftes te komen. Als een klant naar een pak vraagt, vraag ‘’wat is de gelegenheid?’’

Een pak verkopen aan iemand die naar een begrafenis gaat is natuurlijk veel lastiger dan een pak verkopen aan iemand die net een promotie heeft gehad.

Als je klant interesse uitspreekt voor een bepaald item, vraag dan wat ze er leuk aan vinden. Laat de klant zelf het product kiezen waar ze zich goed bij voelen, zorg ervoor dat je de klant leert kennen en hun smaak leert kennen. Noppies Sale Baby is hiervan een voorbeeld. Artikelen van een merk gefilterd op 1 pagina. Als je klant hier enthousiast over is, dan kan je snel achter hun echte motivatie voor de aankoop komen.

Wees een expert in je vakgebied

Weet alles wat er te weten valt over je product en de producten van je competitie, zodat je altijd de klant kan uitleggen waarom jouw product de juiste is voor hun.

Als je basketbal schoenen verkoopt, onderzoek dan welke spelers welk type schoenen dragen, welke stijlen erg in trek zijn en de historie van de schoenen. Leer jezelf ook alle technische aspecten aan zoals: maatvoering, comfort en onderhoud van het product.

Volg de klant op

Als je echt een goede verkoper wilt worden, dan ga voor dat beetje extra. Schrijf de namen en contactgegevens van je klant op en zorg ervoor dat je ze navraag doet om er zeker van te zijn dat ze 100% tevreden zijn met de aankoop. Dit is de manier waarop je een klant kan omzetten naar een grote fan die zeker terug zal komen in de toekomst. Op deze manier kan je ook referrals krijgen van je klanten en promoties van je baas.

Kleed jezelf voor de gelegenheid

Er is geen bepaalde stijl, maar een autoverkoper zal waarschijnlijk anders gekleed gaan dan een verkoper in een gitaarwinkel. Je moet uitzoeken hoe je het best in de ‘community’ van het product dat je verkoopt past. Zorg ervoor dat je netjes bent, goed verzorgd en vriendelijk.

Cursus om je te helpen

Merk je dat het lastig is je doelen te bereiken? Dat collega’s je minder serieus nemen tijdens een overleg? Of voel je dat je werk sneller en efficiënter zou kunnen als je wat meer lef zou hebben? Dan kan wellicht een cursus persoonlijke effectiviteit je helpen. Hiermee leer je alle tools die je nodig hebt om je te verbeteren op dit vlak, om uiteindelijk wellicht ook een betere verkoper te worden.